Maszyna do miesa

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest bardzo szersza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

http://nokiacare.pl/erppolkas/comarch-erp-optima-pobierz-demo/

Wielki wybór wilków na rynku pozwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu pora na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) dodatkowo nie wymaga niemałego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o wysokiej mocy maszyny. Jak całe dania wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia ubiera się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa zwraca się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w przeciwne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wspaniałe urządzenie, wygodne w łatwych cenach, używane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę kiedy w trudnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także nowych ulepszaczy.