Produkcja czekolady pruszkow

Czekolada jest jakimś z najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, szacuje się ją w moc możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest zarazem czekolada mleczna kiedy i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tego który zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w procesie automatycznym. Po poznaniu tych procesów wynosi ona rolę sypką, którą zwie się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na sucho kiedy i na mokro. Proces konszowania na sucho jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji podejmuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.